ROMSKI PORTAL „UDAR“ – NEKI NOVI KLINCI

Povodom obilježavanja 8. aprila, Međunarodnog dana Roma, održana je press konferencija koja je najavila početak projekta romski portal „Udar“. Simbolično, inicijativa za pokretanje projekta predstavljena je na najvažniji praznik Roma širom svijeta.

Portal „Udar“ je zamišljen kao alat, putem koga će mladi Romi i Romknje izvještavati o svim aktuelnim dešavanjima u romskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, te tako informisati kako romsku, tako i većinsku zajednicu.

Riječ „UDAR“ na BHS-u ima jasno značenje, dok na romskom jeziku UDAR znači vrata, i to vrata koja će otvoriti romsku zajednicu prema široj javnosti.

Novac za pokretanje ovog portala obezbijedio je Fond otvoreno društvo BiH.

Kako bi se što više približili ciljanoj publici, autori tekstova ovog portala će, osim aktuelnih vijesti, donositi i priče iz romskih zajednica u BiH. Osim toga, tekstovi će biti objavljivani višejezično, na službenim jezicima BiH kao i na romskom jeziku. Na početku obuku će proći 10 mladih Roma i Romkinja koji su fakultetski obrazovani i motivisani da rade na rušenju stereotipa i predrasuda prema romskoj populaciji.

Glavni i odgovorni urednik portala Dalibor Tanić je rekao da će se UDAR baviti i aktuelnim dešavanjima vezanim za romsku poulaciju, ali i da će obrađivati teme od društvenog značaja za sve njene građane. Istakao je i potrebu za postojanjem ovakve vrste medija jer zakonska obaveza programa za nacionalne manjine na javnim medijima nije ispoštovana. „Kada se prije nekoliko godina pojavila ideja o pokretanju TV emisije na romskom jeziku na javnom servisu, nadležni u ja
vnom servisu nisu ni pokušali da je realizuju. Razlog za odbijanje je prvo bio novac, odnosno honorari novinarima. Kada su incijatori rekli kako ne očekuju da budu plaćeni za posao kojeg će raditi, iz javnog servisa im je rečeno da moraju sami nabaviti novac kojim će pokriti ostale troškove, tako da je ta ideja odbačena i prije nego što je zaživjela“, rekao je Tanić na pres konferenciji.

Budući novinari portala će se obrazovati uz praktični rad.

„Imam potrebu da radim na rušenju stereotipa koji postoje o Romima u našem društvu. Ovo je i prilika da pokažemo šta su problemi u romskoj zajednici u BiH. Nadalje, ovo je prilika da promovišemo kulturu i tradiciju Roma. Svi će reći da Romi lijepo pjevaju i plešu, ali naša tradicija i kultura je puno više od toga“, istakla je Aldijana Musli, jedna od polaznica predstojećeg edukacijskog programa i buduća autorica tekstova na portalu Udar.

Programski menadžer Radenko Udovičić, predsjednik udruženja Medijske inicijative koje realizuju projekat, je rekao da je za Rome posebno teška trenutna situacija jer se država nalazi u najvećoj krizi nakon rata. „Država se jedva održava. Nema interes za društveno odgovorne teme i djelovanje. Bavi se prije svega interesima većina“, rekao je Udovičić. Dodao je da u takvoj situaciji ovakav medij itekako ima značaj. „Trenutno je obezbijeđen budžet za jednogodišnje funkcionisanje portala. U tom periodu pokušaćemo naći sredstva i za nastavak rada. Međutim, ako i ne uspijemo u tome, očekujem da će on nastaviti djelovati u smanjenom kapacitetu, prenoseći vijesti sa drugih sličnih portala iz regiona“, kazao je na pres konferenciji Radenko Udovičić.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s