O nama

_1080770

Media plan je prva privatna, nezavisna organizacija za razvoj medija u Bosni i Hercegovini, osnovana 1995. godine u Sarajevu. Media plan institucija sa velikim iskustvom u medijskim istraživanjima, edukaciji profesionalaca, on line informisanju, audio i video produkciji i različitim komunikacijskim projektima koji tretiraju ljudska prava. Media plan izvodi projekte u svim zemljama Jugoistočne Evrope, a sa partnerima iz EU učestvuje u konzorcijima za izvođenje evropskih projekata. Područja naše djelatnosti su tranzicija medija, primjena novih komunikacijskih tehnologija, razvoj medijske industrije i medijskog tržišta.

Iz istorije

Media plan institut Sarajevo je osnovan 5. maja 1995. godine. Nastao je na iskustvu Novinske agencije SAFAX (Sarajevo Fax), koja je 1994. godine distribuirala informacije iz Bosne i Hercegovine za nevladine organizacije u Evropi, posebno u Francuskoj, koje su pomagale mirovne napore u ovom regionu. Osnivač instituta je Zoran Udovičić, dugogodišnji  novinar, urednik i menadžer u Radio televiziji Sarajevo odnosno RTV BiH.

Prvi samostalni projekat bio je Medijska slika Bosne i Hercgovine u 1995. godini. Zajedno sa partnerskom organizacijom IWPR iz Londona, Media plan monitoriše 40 najuticajnijih medija za potrebe predizbornih aktivnosti 1996. i 1997. godine.

Osnivanjem Centra za medijsku saradnju u Banja Luci i Mostaru 1996. godine, Media plan čini prvi korak u razbijanju medijske blokade kao posljedice rata u Bosni i Hercegovini. U 1998. godini započinje izdavanje biltena Medijske novosti, koji 2000. godine prerasta u prvi on line časopis o medijima Jugoistočne Evrope. Iste godine Media plan zajedno sa svojim partnerima iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Makedonije i Albanije osniva mrežu za profesionalizaciju medija ‘Medijske inicijative’ i postaje član mreže SEENPM (South East European Network for professionalisation of media). U 2006. godini Media plan je sa više drugih medijskih ličnosti iz BIH osnovao udruženje Medijske inicijative, koje se bavi promocijom profesionalnog novinarstva. U sastav udruženja ušla je i Škola novinarstva Media plan. Ovo udruženje je profesionalno jezgro komunikacijske mreže Medijske inicijative. https://www.facebook.com/medijskeinicijative/

Uz podršku partnerske Visoke škole novinarstva iz Lila (Francuska) 1998. godine je osnovana Škola novinarstva (2000. godine prerasta u Visoku školu novinarstva Media plan), jednogodišnji studij novinarstva  koji j uspješno završilo 9 generacija  studenata. Škola je sada edukacijski centar za praktično obrazovanje novinara i medijskog osoblja  Media plan institut izvodi edukacijske projekte u svim zemljama Jugoistočne Evrope. U saradnji sa Svjetskom mrežom Univerziteta komunikacija (RIUC), 2001. i 2003. godine organizovao je u Sarajevu dva izdanja Univerziteta komunikacija koji su bili do tada najveći komunkacijski forumi u ovom dijelu Evrope.

U 2004. godini u Sarajevu je osnovana Ljetnja akademija, sa zanimljivim edukaciono – turističkim programima koji se izvode u Sarajevu i Neumu.

U okviru Media plan instituta djelovao je sve do 2014. godine i press clipping servis čija je tada sporazumno prava preuzela agencija Kliping BH.

Media plan institut ima razvijenu i istraživačku i izdavačku djelatnost te audio i video produkciju.

O novijim aktivnostima organizacije u sadržajima na web sajtu.