SVI ŽELE RTV JAVNI SERVIS, ALI SU RAZLIČITI POGLEDI KAKO I KOLIKO SADAŠNJI SISTEM TREBA IZMIJENITI

U Sarajevu je održan seminar „Nezavisnost i nepristranost medija”, kojeg je organizovala Parlamentarna skupština Vijeća Europe u saradnji sa Parlamentarnom skupštinom BiH.

Na seminaru se raspravljalo o poziciji javnih emitera u BiH, pravnom okviru za osiguravanje transparentnosti i pluralizma medija, te ulozi regulacijskih tijela u demokratskim društvima.

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto je kazala da članovi Parlamenta BiH, kao i njena stranka HDZ smatraju da je javni RTV servis neophodan za državu, ali da su različiti pogledi kako i koliko sadašnji sistem treba izmijeniti.

“Hrvatska demokratska zajednica i Hrvatski narodni sabor su izradili prijedlog rješenja u legislativnom smislu, koji podrazumijeva cjelovito reformiranje javnog RTV sustava. Ono što danas imamo nije potrebno ni BiH, a ni okruženju.”, rekla je Krišto i najavila podnošenje novog Zakona o javnom RTV sistemu tokom mjeseca juna.

Član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Senad Šepić naglasio je kako je u ovom trenutku tema javnih emitara u BiH najvažnija.

“U ovom momentu nam je pitanje pozicije javnih emitera u BiH jako važno i vjerujem da ćemo danas kroz ovaj seminar dobiti najbolje prakse i iskustva, koja će nam pomoći da mi ovo pitanje riješimo”, istakao je Šepić.

Predsjednica Podkomiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Europe za medije i informacijsko društvo Gülsün Bilgehan kazala je kako je stabilan javni RTV sustav temelj svakog demoratskog društva.

“U više zemalja svjedoci smo da dolazi do ekonomskih i političkih pritisaka na djelatnike medija. Oni ih tjeraju na samocenzuru. No, uprkos tome, mi smo svjesni da još uvijek ima hrabrih novinara, koji obavljaju svoj posao kako treba”, naglasila je Bilgehan.

Seminaru su prisustvovali i predstavnici Media plan instituta  i Medijskih inicijativa.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s