ODRŽANA REGIONALNA KONFERENCIJA „MEDIJI I NACIONALNE MANJINE NA ZAPADNOM BALKANU“

U Sarajevu je 4. aprila održana regionala konferencija Manjine i mediji na zapadnom Balkanu. Na konferenciji je prisustvovalo 40 urednika i novinara, NVO aktivista i predstavnika vlasti koji se bave problematikom nacionalnih manjina u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Na konferenciji je predstavljen izvještaj „Manjine i mediji na zapadnom Balkanu“ baziran na devetomjesečnoj analizi sadržaja medija, dubinskim intervjuima kao i zakonskoj, političkoj i kontekstualnoj analizi u ove četiri zemlje.

Glavni istraživači na projektu su bili Radenko Udovičić, Media plan institut, Davor Marko, Novosadska novinarska škola, Snežana Trpevska i Igor Micevski, Visoka škola za novinarsto i PR i Nataša Ružić kao nezavisna analitičarka iz Crne Gore.

Svoja praktična iskustva u radu na programima nacionalnih manjina su iznijeli Atila Marton, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika RTV Vojvodine i Sefeh Tahiri, nekadašnji novinar makedonskoj javnog servisa koji sada radi na Univerzitetu jugoistočne Evrope u Skopju.

Jedan od zaključaka konferencije je da programi na javnom servisu koji se emituju na jezicima manjina, kao i manjinski mediji, ne bi trebali da se bave samo kulturnim i tradicijskim potrebama svoje publike ili unutrašnjim odnosima u svojoj zajednici već da se otvaraju i prema sveukupnim problemima položaja manjina i društvenom i političkom kontekstu u kom žive i rade njihovi pripadnici. Može se zaključiti i da bi ovakav bifunkcionalni pristup, koji značajno postoji u Vojvodini i Makedoniji, mogao biti mnogo djelotvorniji u misiji promocije i zaštite prava manjina.

Projekt je podržao Regional Research Promotion Program (RRPP) Univerziteta u Friburgu, a lider projekta je Media plan institut, koji je bio i organizator ove konferencije.

Analiza je postavljena na http://www.mediaonline.ba/ba/?ID=505

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s