IZABRANI NAJBOLJI NOVINARSKI RADOVI IZ PROBLEMATIKE DJEčIJIH PRAVA

Četvoročlani žiiri u sastavu Edina Kamenica (Oslobođenje), Ljiljana Preradović (RTRS), Radenko Udovičić (Medijske inicijative/Media plan institut) i Nineta Popović (UNICEF) izabrao je najbolje novinarske radove o pravima djeteta.
U kategoriji štampe prvu nagradu osvojio je tekst Aide Tipure  “Teža suza od nemara nego napada”, koji razmatra problem pedofilije u BiH, objavljen u Nezavisnim novinama 28. avgusta 2010. godine. U kategoriji televizije pobjednik je prilog Tatjane Mizdrak i Nikole Maričića “Grnčarska radionica”, o djeci sa posebnim potrebama uključenim u kreativne aktivnosti, emitovan 20. februara u emisiji “Mali dnevnik” RTRS-a. Pobjedu u kategoriji web rada odnijela je Branka Radević sa tekstom “Mjedenica: Šta će biti s našom djecom kada ode doktorica Nirvana”, koji govori o mogućnosti obrazovanja autistične djece, objavljen u online magazinu Žurnal iz Sarajeva, 29. oktobra 2010. Prvu nagradu u kategoriji radija dobio je prilog “Dolina dječijih suza”, priča o djetetu čiji je otac bio zatočen u zatvoru Gvatanamo, Mirsada Bajtarevića, emitovanog u emisiji BH Radija 1 “Na naš način”, 26. oktobra.
Medijske inicijative Sarajevo, Media plan institut Sarajevo i UNICEF BiH pokrenuli su konkurs za izbor najboljeg novinarskog rada o pravima djeteta objavljen u štampi, televiziji, radiju i na web-u u Bosni i Hercegovini. Tema konkursa su bila prava djeteta – problemi sa kojima se susreću djeca u obrazovanju i zdravstvu, socijalna uključenost djece, zaštita od zlostavljanja i učešće djece u donošenju odluka i drugim participacijama u bosansko – hercegovačkom društvu.

Konkurs je bio otvoren od 8. juna do 31. oktobra 2010 godine. U konkurenciji su mogli učestvovati radovi koji su objavljeni u medijima od 1. januara do 31. oktobra 2010.

Prilikom izbora najboljeg novinarskog rada vodilo se računa o sljedećim parametrima: Izbor teme, način prezentiranja činjenica i podataka (odabir novinarskog ugla), spisateljski stil za novine ili audiovizuelna prezentacija za radio i televiziju, procjena pozitivnog efekta na publiku u smislu promovisanja teme.

Na konkurs je pristiglo 29 radova od čega je 27 ispunilo tematske kriterije te je uvršteno u takmičarsku konkurenciju.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s