MEDIJSKA (NE)PRISUTNOST ROMA U BIH

Konferencija pod nazivom „Medijska prisutnost Roma u BiH“ održana je u Sarajevu, na kojoj su bili prisutni urednici programa sva tri Javna servisa u BiH, predstavnici javnih institucija, romskog nevladinog sektora i drugi učesnici.

Cilj konferencije bio je sumirati dosadašnje rezultate prisutnosti Roma, kako u mainstream tako i romskim medijima, te napraviti preporuke za bolju praksu.

Ovu konferenciju organizovala je organizacija Medijske inicijative, koja je i nosilac projekta iz koga je nastao portal UDAR.

Na samom početku konferencije, predstavljeni su rezultati protekle Dekade Roma, koja je završena u BiH, te najavljen novi projekat Integracija Roma 2020.

O dostignućima Dekade, govorio je Želimir Lalić, Šef odsjeka za prava nacionalnih manjina ispred Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i potvrdio da su stambeno zbrinjavanje, obrazovanje, zapošljavanje i zdravstvena zaštita i dalje glavni problemi s kojima se suočava veliki broj Roma i Romkinja u BiH.

„Najveći je problem u zapošljavanju. Mnogo njih prođe kroz programe zapošljavanja, a samo jedan procenat ostane za stalno primljen“, rekao je Lalić.

U toku Dekade izgrađeno je 700 stambenih jedinica za romsku populaciju, dodao je on, ali i istakao da još uvijek postoje porodice koje nemaju osigurano stambeno pitanje.

Na zdravstvenoj zaštiti i osiguranju radilo se najmanje, a što se tiče obrazovanja, postoji poseban Akcioni plan, i na bazi toga rade se obrazovne potrebe Roma.

„Kada bih ovdje sa vama htio da podijelim šta je najpreče u realizaciji aktivnosti u Dekadi, da li stambeno zbrinjavanje, zdravstvena zaštita ili obrazovanje, što god da kažete, bili bi u pravu“, istakao je Lalić.

Najveća pažnja na konferenciji bila je u dijelu gdje je organozovana debata sa čelnicima javnih servisa u BiH, kojima je bilo postavljeno centralno pitanje: Zašto nema romskog programa na Javnim RTV servisima? Na debati su govorili Draško Ignjatić, urednik Programa plus RTRS , Benjamin Butković, urednik na BHT i Zvonimir Jukić, direktor programa RTVFBiH.

Nedostatak finansija, kadra ili volje, bili su osnovni razlozi oko kojih su se složila sva trojica.

„Kada je u pitanju FTV, mi ispunjavamo program za sve nacionalne manjine u trajanju od jedan sat na radiju. Iako je to malo, mi nemamo finansija da to proširimo“, rekao je Zvonimir Jukić.

„Javni RTV servis je lijepo zamišljen, ali mi smo konkurencija jedni drugima, zato i nedostaje novca za te stvari“, dodao je Benjamin Butković.

Draško Ignjatić je rekao da je RTRS producirao emisiju za nacionalne manjine Bona Homo, koja se emitovala i na BHT, ali zbog neriješenih pitanja među javnim servisima, ona se ugasila jer nije bilo novaca za njenu produkciju.

Na Radiju RS postoji emisija Korijeni koja je posvećena nacionalnim manjinama, a u većoj mjeri i Romima.

Kako mediji prikazuju Rome, iz vlastitog iskustva i na primjerima objašnajvao je Dalibor Tanić, urednik romskog portala „Udar“.

„Početkom 2000. godine Romi su postali trend u medijima. Postoje predrasude i stereotipi koje su mediji samo kanalisali, a što je zapravo odavno bilo opšteprihvaćeno u društvu. Kada govorimo o pritanim medijima, čak i kada da se radi o maloljetnoj ili punoljetnoj osobi, karakteristično je da uvijek ide puno ime i prezime i obavezno se piše nacionalnost“, rekao je Tanić.

Da se o Romima i Romkinjama piše samo kada se obilježava Đurdevdan i Svjetski dan Roma, svjedoci smo svi.

„Čak i ako pišu o pozitivnim pričama o Romima, u pozadini je obavezno slika prljave i zapuštene djece koja rove po smeću“, dodao je Mujo Fafulić, predsjednik Centra za podršku Roma „Romalen“ iz Kaknja, tokom debate nakon ovog izlaganja.

Bit konferencije je bila predstavljenje portala UDAR i njegovi dosadašnji rezultati, te planovi za budući rad. Udar je počeo sa radom prije samo nekoliko mjeseci i aktivno izvještava o problemima i uspjesima Roma iz cijele BiH. Novinari ovog portala su iz različitih gradova BiH i dominantno izvještavaju o stanju Roma u svojim zajednicama.

Portal nije osmišljen samo kao prostor za promociju ili kao prostor za borbu protiv diskriminacije, ali ima i tu dimenziju, rečeno je na konferenciji.

„Zahvaljujem se portalu Udar, koji je osmišljen kao mehanizam za borbu protiv diskriminacije“, rekao je Dervo Sejdić.

Portal će kao i u svom dosadašnjem radu, bilježiti sve one priče koje se tiču romske zajednice, ne samo one pozitivne, nego sve ono na što jedan medij može uticati da bude bolje za naredne generacije.

Aldijana Musli, aktivistica ženske romske mreže „Uspjeh“, naglasila je da nevladine organizacije, odnosno cjelokupna romska populacija i mediji trebaju uspostaviti bolju saradnju odnosno dvosmjernu komunikaciju.

Generalni zaključci konferencije, bili su da treba stvoriti povjerenje između romske populacije i medija, te da mediji trebaju intezivnije i više raditi na izvještavanju o romskoj populaciji, što jeste osnovna misija portal Udar.

 

Izvor: Romski portal UDAR  http://www.portal-udar.net/medijska-neprisutnost-roma-romkinja-u-bih/ 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s