OBUKA ZA MLADE AKTIVISTE U BORBI PROTIV KORUPCIJE

U okviru projekta „Znanje in, Korupcija Out održani“ su treninzi u Banja Luci i Sarajevu za budeće lidere u sferi omladinskog aktivizma u borbi protiv korupcije u BiH. Predavači i fasilitatori na treninzima su bili poznavaci ove negativne društvene pojave iz sfere medija, NVO aktivizna, obrazovanja, lokalne vlasti i naučne i kriminološke sfere.

Radenko Udovičić, direktor Medijskih inicijativa je predstavio rezultate istraživanja Mladi i statovi o korupciji (https://mediaplaninstitut.files.wordpress.com/2017/06/analiza-mladi-i-korupcija.pdf), koje je pokazalo da mlade generacije u značajnoj mjeri su svjesne da je korupcija postala sastavni dio života i funkcionisanja sitema u BiH, ali i da veliki broj anketiranih smatra da se treba boriti protiv korupcije i da je spremna da se aktivno uključi.

Srđan Vujović, predavač na Kriminološkom fakultetu u Sarajevu i ekspert za antikorupciju je objasnio šta je pravno i sociološki korupcija i njene pojavne oblike u BiH te legislativni kazneni okvir koji definiše korupciju.

Ljubinka Dragojević, koordinator za projekte i obrazovanje Grada Banja Luka je govorila o važnosti obrazovanja u procesu prevencije korupcije i modalitetima međusobnog umrežavanja i saradnje mladih sa institucijama vlasti i NVO sektorom.

U Sarajevu je na istu temu govorila Samela Alagić, pedagod i psiholog Oš “Safvet-beg Bašagić”, predstavivši uspješne primjere časova na temu antikorupcije održanih u sarajesvkim osnovnim školama i učešća mladih u školskim aktivnostima kroz saradnju između učenika i nastavnika.

Dženana Alađuz, direktorica organizacije Infohouse i aktivistica za antikorupciju, je održala praktične radionice gdje su učesnici definisali hipotetičke primjere korupcije na bazi aktuelne društveno-političke situacije. Na osnovu toga je izrađen plan kampanje i treninga u lokalnim zajednicama.

Predavanja su bila interaktivna, a mladi polaznici su posebno naglašavali primjere korupcije iz dobijanja ljekarskih usluga i obrazovnog procesa, što im je blisko. Većina mladih smatra da se trebaju elementi tzv. zahvale doktorima u vidu poklona, ili profesorima nakon odbrane diplomskog i magistrarskog, odbaciti, jer oni prave podlogu i naviku za dublju korupciju. Mladi smatraju da takozvani zviždači nisu dovojno, ni zakonski ni praktično, zaštićeni što demorališe  potencijalne prijavitelje korupcije.

Projekat Jačanje omladinskog aktivizma u borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini: Znanje in, Korupcija Out, izvode organizacije Medijske inicijative i Croa iz Sarajeva uz podršku UNDEF-a.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s