PREDSTAVLJEN PROJEKAT “ZNANJE IN, KORUPCIJA OUT” I ISTRAŽIVANJE “MLADI I KORUPCIJA”

Medijske inicijative i CROA, organizacije iz Sarajeva, su predstavile projekat „Jačanje omladinskog aktivizma u borbi protiv korupcije – Znanje IN, korupcija OUT“ i rezultate istraživanja percepcije mladih o korupciji.

Konferenciji su prisustvovali omladinski aktivisti, predstavnci medija, NVO sektora i državnih organa koji se bave borbom protiv korupcije.

Projekat treba da stvori antikurpcijske timove mladih u 10 regija BiH čiji će aktivisti nakon obuka pokrenuti niz promotivnih akcija u svojim sredinama kao i sistem praćenja lokalnih javnih djelatnosti podložnih korupciji. Projekat će pratiti produkcija TV emisija i tekstova za medije u kojima će i kao novinari i kao izvori informacija značano biti zastupljeni mladi.

Zafir Šišić, direktor CROA, u čijoj su realizaciji dvije radionice u Banja Luci i Sarajevu je rekao da su timovi stvoreni i da počinje edukacioni ciklus koji treba da na stručan i zanimljiv način ukaže na najozbiljnije probleme korupcije u BiH.

Istraživanje je urađeno anketiranjem na uzorku 1000 ispitanika starosti od 16 do 27 godina iz 10 gradova raznih dijelova BiH. Posebni interes na događaju je pobudilo pitanje iz istraživanja Da li biste dali mito, gdje je 52 posto ispitanika reklo da ne bi dok je 48 posto spremno za tako nešto. Većina ispitanika koji su spremni na davanje mita bi ga najprije dali za dobijanje posla (44%), a najmanje kako bi položili ispit u školi ili fakultetu (8%). Najveći procenat onih koji bi dali mito je iz kategorije nezaposlenih osoba (65%) što bi se moglo povezati sa njihovim radnim stausom tj. nemogućnošću zaposlenja.

Kako je rekao glavni istraživač, direktor Medijskih inicijativa Radenko Udovičić, usljed teške ekonomske situacije, političkog beznađa i neadekvatnog pravosudnog djelovanja, praksa podmićivanja, ili barem tolerantnog odnosa prema njoj, je u velikoj mjeri prenesena i na mlade naraštaje.

Ovaj dvogodišnji projekat podržan je od strane The United Nations Democracy Fund (UNDEF) sa sjedištem u New Yorku.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s