Medijske inicijative pokrenule dva nova projekta: „ROMSKI PORTAL UDAR“ I „ZNANJE IN, KORUPCIJA OUT“

Medijske inicijative su 1. marta počele realizaciju dva edukaciono – informativna projekta.

„Romski portal UDAR“ (što na romskom znači vrata) je projekat koji u konačnici ima pokretanje informativnog medija na bh jezicima kao i na romskom jeziku. U fokusu su mladi Romi koji su tehnički pismeni i koji informacije traže na webu. Oni će ujedno nakon obuke biti i potencijalni uređivači i kreatori sadržaja koji bi kroz portal servisirali sve informacije iz romske zajednice, prema javnosti i obrnuto.

Uz temeljnu edukaciju, gdje će se polaznici obuke – romski studenti i aktivisti iz nevladinog sektora, upoznati sa osnovama novinarstva, a prije svega web novinarstva, portal će postati relevantan medij sa raznovrsnim sadržajem.

Glavni urednik portala je Dalibor Tanić, profesionalni novinar romske nacionalnosti, sa velikim iskustvom u praćenju različitih društvenih tema.

Sredstva za ovaj jednogodišnji projekat obezbijedio je Fond Otvoreno društvo BiH.

Drugi projekat „Jačanje omladinskom aktivizma u borbi protiv korupcije – Znanje IN, korupcija OUT“ treba da stvori antikurpcijske timove mladih u 10 regija BiH čiji će aktivisti nakon obuka pokrenuti niz promotivnih akcija u svojim sredinama kao i sistem praćenja lokalnih javnih djelatnosti podložnih korupciji. Projekat će pratiti produkcija TV emisija i tekstova za medije u kojima će i kao novinari i kao izvori informacija značano biti zastupljeni mladi.

Ovaj dvogodišnji projekat podržan je od strane The United Nations Democracy Fund (UNDEF) sa sjedištem u New Yorku.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s