POKRENUT PROJEKAT „PARTNERSTVO ZA RAZVOJ MEDIJA JUGOISTOČNE EVROPE“

Osam članica mreže SEENPM, koja okuplja medijske organizacije iz jugoistočne Evrope, zajedno s krovnom organizacijom iz Budimpešte, počeli su realizaciju projekta „Partnerstvo za projekt razvoja medija Jugoistočne Evrope“, koji podržava razvoj nezavisnih i odgovornih medija u zemljama zapadnog Balkana (decembar 2013 – decembar 2017).

Centar za nezavisno novinarstvo (Rumunija) je međunarodni koordinator ovog projekta čiji je cilj ojačati sposobnost medijskih organizacija i medija za poboljšanje radnih uslova i obrazovnih sposobnosti novinara te proširiti znanja na zagovaranju medijske pismenosti. Projekt ima za cilj informisati i generisati edukativne javne rasprave o slobodi izražavanja i posebno o slobodi medija, proširiti zainteresovane strane naspram ove oblasti i obezbijediti građansku podršku reformskim procesima sektoru medija.

SEE Partnerstvo za razvoj medija provodi konzorcij medijskih organizacija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Bugarske, Rumunije. Medijski stručnjaci s Kosova i Turske također će biti uključeni. Projekt se bavi sa tri teme: radni uslovi za novinare, obrazovanje i mediji (i za novinare i za javnosti) i sloboda izražavanja.

“Situacija sa radnim uslovima novinara čini se da je jedan od najosjetljivijih teških problema, jer se medijsko okruženje razvija i poslovni modeli se mijenjaju. Partnerstvo ima za cilj dovođenje novih zainteresovanih strana na javnu raspravu vezano za slobodu i nezavisnost medija i na stvaranje sinergije između medija i tih aktera kao što su sindikati, organizacije koje se bave slobodom izražavanja, učitelji, roditelji, političari, glumci itd “, izjavila je Ioana Avădani , izvršni direktor Centra za nezavisno novinarstvo iz Bukurešta i koordinator projekta SEE Partnerstvo za razvoj medija.

Aktivnosti projekta uključuju istraživanje kojim bi se identifikovala “pitanja” koje treba riješiti u svakoj IPA zemlji; trening koji ima za cilj ponuditi sudionicima potrebna znanja, vještine i razvoj stavova kako bi se dodatno uključili u zagovaračke akcije; zagovaračke radnje koje se obavljaju u skladu s najvažnijim smjerovima utvrđenim na nacionalnim radionicama, analiza i upoređivanje te koordinacija djelovanja na zajedničkim principima među pet zemalja IPA uključenih u projekat. Za te potrebe biće napravljena regionalna politika preporuka koja će biti u skladu sa „vrućim“ temama na evropskom nivou i pogodna za zagovaranje akcija u Briselu.

Članovi SEENPM koji su dio projekta su Albanski medijski institut, Media Centar za medije i razvoj civilnog društva (BiH), Medijske inicijative – udruženje za razvoj medija i promociju profesionalnog novinarstva (BiH), Makedonski institut za medije (Makedonija), Crnogorski Medijski institut (Crna Gora), Media Centar (Srbija), Medijski i reformski centar Niš (Srbija), Media Centar za razvoj (Bugarska).

Projekt je sufinansiran od strane Europske komisije, Civil Society Facility, Media Freedom and Accountability Programme, EuropeAid/134613/C/ACT/MULTI. Za daljnje informacije kontaktirajte: Cristina Lupu, komunikacijski stručnjak (cristina@cji.ro); Mihaela Danga, asistent projekta (mihaela@cji.ro ) ili na bh. nivou Radenka Udovičića, predsjednika Medijskih inicijativa (radenko@medijskeinicijative.ba) i Ines Bamburać Alibašić, projekt menadžericu u Medija centru (ines@media.ba).

Ovaj dokument proizveden je uz finansijsku pomoć Europske unije. Sadržaj je isključiva odgovornost učesnica projekta i ni pod kojim okolnostima ne može se smatrati da odražava poziciju Evropske unije.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s