ZAJEDNIČKI PROJEKAT MEDIJSKIH INICIJATIVA I SAVEZA NVO ROMA REPUBLIKE SRPSKE

Medijske inicijative iz Sarajeva u saradnji sa Savezom NVO Roma Republike Srpske i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu pokrenule su edukaciono-produkcioni projekat sa ciljem rušenja predrasuda većinske zajednice prema Romima i socijalno uključenje romske populacije u društvene tokove u BiH.

Projekat nosi naziv ” Be ROMALEN “. U ostvarivanju ovog cilja predviđena je edukacija mladih romskih NVO aktivista iz oblasti pisanja vijesti za romski časopis “Amaro drom”, kojeg će izaći pet brojeva, kao i istoimenu web stranicu. Pored bazne novinarske edukacije, polaznici niza seminara će unaprijediti svoju kompjutersku pismenost i ovladati multimedijom u smislu proizvodnje i distribucije informacija, prije svega putem društvenih mreža.

U čitavoj zemlji ne postoji ni jedan romski medij, a na javnim servisima ne postoje specijalističke emisije bilo na romskom za Rome, bilo na bosanskom, srpskom ili hrvatskom jeziku koje bi intenzivnije govorile o romskim problemima. Romski nevladin sektor čini sve što može u datim okolnostima,  ali i dalje izostaje opštedruštveni angažman. Uz podršku pojedinih međunarodnih institucija i fondacija, postignuti su početni rezultati na senzibiliranju medija za bolje praćenje ove problematike i ispunjavanje obaveza iz državnog Zakona o zaštiti pripadnika nacionalnih manjina. Medijske inicijative i njen partner Media plan institut iz Sarajeva, kao organizacija sa respektabilnim iskustvom u medijskom radu sa nacionalnim manjinama, je sa svojim programima postao inicijator i značajnim dijelom izvođač aktivnosti čiji je cilj veće prisustvo ovih sadržaja u medijima.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s