ODRŽAN REGIONALNI SEMINAR ZA ISTRAŽIVAČE IZ ZAPADNOBALKANSKIH ZEMALJA

U okviru međunarodnog projekta Univerziteta u Friburgu (Švicarska), Regional Research Promotion Programme (RRPP Western Balkans) 23 i 24. februara u Tirani održan je trening seminar za istraživače iz zapadnobalkanskih zemalja. Organizatori su tim povodom ugostili predstavnike Kosova, Makedonije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Predavači, Elke Dall i Michael Forschner upoznali su učesnike sa internacionalnim kooperacijskim istraživačkim projektima, te finansijskim okvirom EU za podršku i daljni razvoj, Horizon 2020. Glavni akcenat je stavljen na FP7 (Seventh Research Framwork Programme) kao ključno sredstvo EU za podršku pri istraživanju i tehnološki razvoj.

Predstavljajući njegovu evoluciju (FP 1 – FP7), predavači su naglasili da su sadašnji ciljevi usmjereni na jačanje naučno-tehnološke osnove evropske industrije, ali i jačanje transnacionalnih istraživačkih saradnji između univerziteta, istraživačkih instituta i industrija, što potvrđuje i znatno uvećan budžet od 50 521 miliona eura. Već drugi dan seminara, učesnici su imali priliku analizirati opsežnu metodološki razrađenu prijavu za ove visokobudžetne projekte, ali i upoznati se za zahtjevima i pravilima prilikom apliciranju na njih.

Seminar je okončan prezentacijom grupnih radova samih učesnika te razmjenom konačnih utisaka i iskustava u zanimljivoj diskusiji na temu da li zemlje Zapadnog Balkana zapravo imaju šanse za učešće u ovim projektima. Dall je bila optimistična, naglašavajući da su šanse sve zemlje jednake, jer FP7 ohrabruje takmičarski duh, no bitno je, kako je nekoliko puta naglasila, znati pravilno aplicirati, pažljivo birati partnere s kojima će se ostvariti saradnja i u skladu s time dalje razvijati nacrta projekta. Pozvala je učesnike da apliciraju te u konačnici svojim istraživanjem ostvare inovacije koje žele da vide.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s