PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA O SEKSUALNOM ZLOSTAVLJANJU DJECE

U Sarajevu je održana konferencija za novinare i stručnu javnost na kojoj je predstavljen Nacionalni izvještaj o seksualnom zlostavljanju djece i Preporuke za bolju praksu. Ovi dokumenti su rezultat istraživanja u okviru regionalnog projekta Pandorina kutija, koji kroz niz istraživačkih, produkcionih i edukativnih aktivnosti nastoji da ojača društvene kapacitete u cilju suzbijanja seksualnog zlostavljanja djece u Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Izvještaj je zasnovan na istraživanju putem ankete u školama među djecom i nastavnicima te skupljanjem podataka iz medija, Centara za socijalni rad, sudova, tužilaštava i MUP-ova širom Bosne i Hercegovine. Istraživanje među učenicima osnovnih škola je pokazalo da su učenici većinom čuli za pojam seksualnog nasilja nad djecom, u 80 posto slučajeva, te da su jednako informisani i dječaci i djevojčice. Dvadeset posto učenika, uglavnom starijih razreda, je doživjelo neku vrstu pokušaja seksualnog nasilja. Istraživanje među nastavnicima je pokazalo da većina škola nikako nije uključena u preventivne aktivnosti, odnosno zaštitu, i nedostaje dobra saradnja škola i ostalih nadležnih institucija. U školama je tema zaštite od seksualnog nasilja više stvar proizvoljnog rada ili motivacije pojedinaca nastavnika ili pedagoga. Nema edukacije nastavnog kadra na ovu temu, a roditelji se također ne educiraju ciljano kroz saradnju sa školom.

Od 73 opštinska centra za socijalni rad koja su učestvovala u istrživanju, u 20 opština je zabilježen barem jedan slučaj seksualnog zlostavljanja. Ukupno je bilo 50 prijavljenih slučajeva. U 90% situacija žrtve su ženskog spola, a počinioci u 100% slučajeva muškog spola. Najmlđ‘a žrtva imala je 9 godina a najstarija 17. Najčešći počinitelj ovog kriminalnog djela je otac.

Govornici na konferenciji su bili Aleksandra Ostojić Matić, Medijske inicijative, Sarajevo, Radenko Udovičić, Media plan institut Sarajevo, Jelena Vukmanović, Novosadska novinarska škola, Ilona Morisz, Centar za nezavisno novinarstvo, Budimpešta i Stojan Obradović, Institut Stine, Split

Konferenciji su prisustvovali predstavnici relevantnih ministarstava: unutrašnjih poslova,  pravde, ljudskih prava i izbjeglica, obrazovanja i zdravstva te predstavnici tužilaštva, sudova, Ombudsmana BiH, Gender centra F BiH, Kantonalnog centra za socijalni rad, Prosvjetno pedagoškog zavoda, RAK-a, međunarodnih  i nevladinih organizacija…

Aktivnosti projekta “PANDORINA KUTIJA” realizuju se uz podršku Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije iz Brisela.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s