KONFERENCIJA “KORUPCIJA KAO DRUŠTVENI IZAZOV”

U Sarajevu je 10. i 11. maja 2011. održana konferencija “Korupcija kao društveni izazov” na kojoj su učšće uzeli predstavnici nevladinog sektora iz regiona i institucija vlasti iz BiH. Konferencija je aktivnost u okviru regionalnog projekta “Corruption-Interruption”, koji sa različitih medijskih i edukacijskih aspekata potencira borbu protiv korupcije.
Konferencija u Sarajevu, odnosno podaci izneseni na njoj, su još jednom pokazali da je Bosna i Hercegovina najlošije plasirana zemlja u regionu po istraživanjima Indeksa percepcije korupcije, ali nažalost i po državnim dometima. Sedmomjesečno kašnjenje u formiranju državne vlasti kao i politiziranje u vezi istraga naspram visokih državnih funkcionera, u BiH su značano otupili oštricu borbe protiv korupcije. Ipak, na konferenciji su prezentirani projekti nevladinih organizacija iz BiH čiji su rezultati pokazali značajno jačanje svijesti građana naspram korupcije koja ozbiljno narušava sve segmente društva. Iznijeta su očekivanja da bi jačanje ove svjesnosti moglo da se pretvori u jači pritisak na vlasti u smislu provođenja brojnih zakonskih rješenja naspram korupcije kako u politici, tako i zdravstvu i obrazovanju.

Projekat Corruption Interruption provode Novosadskanovinarska škola iz Srbije, Institut STINE (Hrvatska) iMedijske inicijative (BiH) uz podršku Evropske komisije i NED fondacije.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s