Novinarstvo za evropsku budućnost – 6 modula u 2009.

Udruženje Medijske inicijative Sarajevo i Media plan Sarajevo pokrrenuli su novi projekat edukacije novinara koji se biti realizuje u 2009. godini. Projekat pod nazivom ”Novinarstvo za evropsku budućnost” obuhvata 6 edukativnih modula namijenjenih apsolventima novinarstva i mladim novinarima iz BiH i zemalja regiona. Moduli predstavljaju petnaestodnevnu praktičnu edukaciju za izvještavanje za televiziju, radio, štampu i internet.

Projekat je osmišljen tako da se svaki modul bavi jednom od tema koje su u ovom trenutku aktuelne a predstavljaju jedan od uslova koji moraju biti ispunjeni kako bi se započeo proces pridruĹľivanja zemalja regiona Evropskoj uniji. Budući da se zemlje u regionu nalaze u različitim fazama pristupanja evropskim integracijama, učesnici će pored toga što će istražiti  nova znanja o temi i nove novinarske vještine, biti u mogućnosti i da razmijene iskustva i suoče svoja razmišljanja iz različitih uglova, što će biti vrlo poticajno za diskusiju i interaktivni rad koji će se odvijati tokom trajanja modula.

Cilj projekta je da se poveća interes javnosti u Bosni i Hercegovini i zemljama Zapadnog Balkana za ispunjavanje uslova za prijem u Evropsku uniju, da se vrši pozitivan utjecaj i pritisak na domaće institucije u ispunjavanju njihovih obaveza, da se mediji ospobljavaju za informisanje i istraživanje tema koje su deficitarne u medijima, a koje su važne za kandidatske i predpristupne fondove, te da se jača opšte povjerenje i saradnja u regionu.

Na modulima, čija je realizacija već počela, učestvovati će 78 studenata i mladih novinara iz BiH i regiona, a obrađuju se sljedeće teme:

1.    Poljoprivreda – ključ razvoja (edukacija za televizijsko izvještavanje)
2.    Održivi razvoj – ostvariv cilj? (edukacija za televizijsko izvještavanje)
3.    Kulturno i religijsko nasljeđe u društvu različitosti (edukacija za televizijsko izvještavanje)
4.    Lokalni mediji: servis građana  (edukacija za radijsko izvještavanje)
5.    Bolest broj jedan: organizovani kriminal (edukacija za izvještavanje u štampi i na internetu)
6.    Zloupotreba interneta i cyber-kriminal kriminal  (edukacija za izvještavanje u štampi i na internetu)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s